Wednesday, 9 May 2012

Senarai Universiti & Kursus Kejuruteraan yang Diiktiraf oleh Lembaga Jurutera Malaysia / BEM

Ohisahiburi~




Awal minggu ini adik-adik yang ambil SPM & STPM tahun lepas dah dapat tahu keputusan permohonan UPU mereka. Sekarang juga rancat iklan di TV, radio, akhbar pasal iklan-iklan IPTS juga sebab sekarang musim nak masuk universiti. Jadi, aku rasa sangat perlu sebelum adik-adik ni belajar course Engineering, tahu yang course diorang ni diiktiraf tak oleh Lembaga Jurutera Malaysia / Board of Engeneers Malaysia (BEM).

Sebelum tu bagi yang tak tahu, kenapa kita mesti belajar kursus kejuruteraan yang diiktiraf oleh BEM? Kerana mengikut undang-undang di Malaysia, untuk seseorang yang nak praktis sebagai seorang jurutera, beliau mesti berdaftar dengan BEM sebagai Graduate Engineer. Dan ijazah kursus yang diiktiraf oleh BEM sahaja yang boleh berdaftar. Dan bila dah daftar sebagai Graduate Engineer ianya sebagai langkah pertama untuk menjadi Jurutera Bertauliah atau Professional Engineer. Professional Engineer tu pula apa? Professional Engineer (PE) tu ialah Engineer yang ada Ir kat depan tu. :P Bila dah jadi PE ni, selain daripada layak membuka Engineering Consultant sendiri, ianya dah tentu jadi nilai tambah dalam resume & juga gaji. Ya, nak jadi PE ni kena melalui beberapa prosedur yang agak mencabar yang adik-adik akan pelajari dalam subject Engineers in Society. Hehehehe~

Nak cakap lebih-lebih pun aku pun tak berapa nak tahu sangat. Tapi yang aku tahu, kalau lepas SPM dulu sememangnya aku blur. Tak tahu nak ambil course apa. Rembat je tawaran universiti yang datang dulu masa tu. Apa lagi nak kaji kursus tu diiktiraf ke apa. Dah kerja ni barulah ada kesedaran bila ada di antara rakan jurutera yang tak boleh nak daftar BEM sebab degree nya tak diiktiraf BEM. Tak ke naya. Sudahlah belajar 5 tahun susah giler. Errr... Susah jugalah. Belum kira habis duit bayar yuran. Universiti swasta pula tu. Rugi... Rugi... Masa tu, rasa bersyukur jugalah, walaupun aku tak diambil bekerja oleh Petronas tapi sekurang-kurangnya degree aku laku nak cari rezeki lain demi sesuap nasi. zzzzz

Ok, dah cukup dengar daku membebel. Ini senarai universiti yang diiktiraf BEM. Klik pada link universiti untuk tengok kursus yang diiktiraf. Rujuk yang WEF 2009 sebab itu yang terkini.


































Jadi kesimpulannya, kakak nak pesan kat adik-adik, sebelum menerima sebarang tawaran kolej, pastikan dulu ianya diiktiraf supaya tidak menyesal di kemudian hari, okey~ Mak, ayah juga patut tolong ambil berat juga.

Sekian, pesanan khidmat masyarakat daripada Kak Nor Hanis. lalalala~


Sumber dari website BEM




18 comments:

  1. Slm Akak,sy dpt krsus kjrtraan elek kat usm n kjrtraan elektrik n elektronk kt Ukm.ukm tu dpt kewr iktrf dlm bdg engineer sy or mnrt akak antr dua u tu mn bags.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik, kedua2 kursus di UKM&USM tu diiktiraf oleh BEM. Biasanya kalau IPTA tiada masalah dengan BEM. Mana satu yang lagi bagus tu tak pasti. Kedua-duanya bagus. USM antara universiti terbaik di Malaysia. UKM pun antara yang paling establish sekali sebab universiti primer.

      Jadi mungkin adik perlu buat research lagi & solat istikharah. :)

      Delete
  2. kalau aglia ruskin university bhg human resource mcm mane pulak..di iktiraf atau x..

    ReplyDelete
  3. Sy dpt info bhw course sivil eng di upnm x diiktiraf oleh bem betul ke

    ReplyDelete
  4. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=322629201113083&set=a.285885944787409.65178.285885134787490&type=1&theater

    ReplyDelete
  5. kalau unikl plak macam mana ea?

    ReplyDelete
  6. sy baru habis diploma, sy mahu smbung aliran sy iaitu mechanical ebgineering. sy minat automotif aerunatic(xreti eja) kpal trbang gitu lah. yg mana lbih bagus? pls respond kak...klu yg lain ad informasi bleh reply pd sy ni...thanks all:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam, tahniah dah berjaya tamat diploma. Setahu akak, kalau Aeronautics Engineering ada di UTM. UTM ialah salah 1 universiti terbaik dlm engineering & pioneer dlm aeronautics engineering. Mungkin adik boleh buat research sikit pasal UTM fakulti aeronautic, seperti tanya pendapat kawan2 yang ada belajar di sana. :)

      Delete
  7. Kalau utk civil engineering dekat universiti linton diikraf ke tak? Hope kakak reply sbb saye ada dpt twrn dkt universiti tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam dik. Kalau rujuk di website BEM, Universiti Linton tak termasuk dalam senarai kursus kejuruteraan yang diiktiraf.
      Boleh rujuk link ini
      http://www.bem.org.my/v3/listofaccreditedprogrammes.html

      Delete
  8. Akak..boleh x klu yg xde sains yulen nk jd jurutera?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends pada requirement kursus yang adik nak ambil. Biasanya kalau nak masuk foundation Engineering atau diploma Engineering perlukan kredit dalam subject Add Math/Fizik/Kimia. Tapi lain university lain requirement. Boleh cek dekat website university yang adik berminat nak belajar...
      Good Luck!

      Delete
  9. salam kak. kalau study engineer kat korea, balik malaysia nak register bem boley tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Not sure dear. Boleh try call BEM directly for comfirmation.

      Delete
  10. salam kak. kalau study engineer kat korea, balik malaysia nak register bem boley tak ?

    ReplyDelete